Vyvrcholil 23. ročník Medzinárodného rodinného splavu po rieke Poprad

08.07.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 8. júla (TASR) – V Starej Ľubovni dnes vyvrcholil 23. ročník Medzinárodného rodinného splavu po rieke Poprad. "Na splave bola veľmi dobrá atmosféra, bolo menej vody, takže sa ani nikto neprevrátil, boli okolo nás rôzne búrky, ale nezmokli sme, pršalo len raz. Ako zvyčajne, ľudia sa tešili najmä na spoločenské akcie ako napr. futbalový zápas, spievanie si pri ohníku, karaoke a pod.," zhodnotila pre TASR riaditeľka Centra voľného času v Starej Ľubovni Marta Hanečáková.
Účastníkom, ktorých bolo viac ako 160, sa podarilo prekonať takmer 100 kilometrov na rieke Poprad po trase partnerských miest Stará Ľubovňa – Nowy Sacz. "Mali sme kajaky, kanoe a gumové člnky, ktoré sú najbezpečnejšie. Hlavnou myšlienkou je udržiavať spoluprácu medzi rodičmi a deťmi, zároveň priniesť netradičnú dovolenku, prekonávať prekážky spoločne, rodičia svoje deti učia a zároveň sa spolu zabávajú," dodala Hanečáková.
Pripravenú trasu zdolalo 40 Poliakov, štyria Ukrajinci, 13 Čechov, jeden Dán a 107 Slovákov. "Ten Dán je vlastne dobrovoľník, ktorému končí u nás služba a chcel sa zúčastniť na tomto splave," vysvetlila Hanečáková. Najmladšia vodáčka Sofia Anna z Hniezdneho má iba štyri roky, najstarší bol Poliak Antoni (68). Splav mal tri etapy, vo štvrtok (5.7.) večer najprv privítala účastníkov obec Čirč na slovenskom území, o deň neskôr vodáci prekročili slovensko-poľské hranice a zakotvili v Zegiestowe Lopata Poľska. V sobotu (7.7.) sa skončila posledná etapa Zegiestow – Stary Sacz – Przystań. Dnes sa vodáci po prehliadke Noweho Saczu vracajú späť do Starej Ľubovne.
Prevažnú časť účastníkov tvorili rodiny s deťmi. "Sme radi, že toľko ľudí, koľko vyštartovalo, sa aj vrátilo, čo je pre nás veľmi dôležité," uzavrela Hanečáková. Hlavnými organizátormi podujatia sú Centrum voľného času a mesto Stará Ľubovňa i Zrzeszenie sportu osób Niepelnosprawnych START v Nowom Saczi.
 

Vyberte región